Vibeke Biilmann, Jordemoderarbejdet i GrønlandHer er der tid til hver enkelt gravide, fødende og barslende. Det lyder for godt til at være sandt… men den er god nok.

Jeg har arbejdet i henholdsvis Nuuk, Uummannaq og nu i Sisimiut. Hvert sted er unikt og jordemoderarbejdets omfang varierer fra sted til sted. Fælles for disse er dog, at man med god samvittighed kan give sig tid til hver enkelt patient. Vi bestemmer selv farten. Der står ikke en afdelingsjordemoder og skynder på os. Der skal ikke ”fødes af” fordi den næste i køen med gode nok veer, skal ind på fødestuen.

I Nuuk har man en masse dejlige kolleger at sparre med. Fødslerne er der nok af, hjælpen og specialisterne er til rådighed, når det skal gå hurtigt.

I andre byer på kysten er der nogle gange langt imellem fødslerne. Her er der måske ikke en specialist. Specialisten er dig og selvstændighed er nødvendigt. Her er din nærmeste kollega måske en fødselsassistent med rigtig mange års erfaring og en rigtig god sparringspartner eller en læge, som kan lave et sectio, hvis det skulle blive nødvendigt.

Selvom hjælpen kan føles som meget langt væk, er jeg 100 % sikker og tryg ved at arbejde på kysten. Ansvaret kan føles enormt, men jeg tager ingen chancer, bruger min kliniske færdigheder og lytter til min intuition i hver enkelt situation.

I Grønland er der stor fokus på omsorgssvigt og forebyggelses af dette, starter allerede ved konstateringen af graviditeten. Jeg brænder for forebyggelsesarbejdet og det tværfaglige- og tværsektorielle samarbejde. Her føler jeg, at jeg kan gøre en forskel. Det er det forbyggende arbejde der fylder i hverdagen. Fødslerne er en god bonus oveni.

De få indbyggertal gør, at man hurtigt bliver kendt som hende ’jordemoderen’. Det er underligt i starten, men det er enormt hyggeligt at lære ”sine” gravide at kende og møde dem i Brugsen over køledisken.

Vi jordemødre er meget værdsatte heroppe og får en speciel betydning for hele familien. Vi har jo været en del af deres familieforøgelse, som har en meget stor betydning for folk i Grønland. Kulturen er en anden og kan ikke sammenlignes med den danske.

Jeg elsker at arbejde i Grønland. Jeg går i seng med god samvittighed og glæder mig til at komme på arbejde hver dag.